Kwaliteitsmanagement systeem

DREAM registers bevatten prospectieve klinische en patiënt-gerapporteerde data. Alle data worden verzameld met behulp van een web-based datamanagement systeem, ontwikkeld en beheerd door TiH, een spin-off bedrijf van een van onze oprichters. Dit systeem verzamelt data van vragenlijsten, labresultaten en klinische data zonder overbodige handelingen. De data kunnen gepresenteerd worden op het niveau van de individuele patiënt, de zorginstelling en de populatie. Deze data ondersteunen het zorgproces en faciliteren vergelijkingen tussen ziekenhuizen. Daarnaast wordt er wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit en doelmatigheid van de Nederlandse gezondheidszorg.

Patiƫnt niveau

Op het niveau van de individuele patiënt kunnen de data uit het register gebruikt worden ter ondersteuning van het zorgproces. Vooraf aan ieder bezoek aan de polikliniek worden patiënten uitgenodigd om in te loggen in hun online persoonlijk medisch dossier. Hier worden ze verzocht een digitale vragenlijst in te vullen over onder andere hun fysiek functioneren en kwaliteit van leven. Ook hebben ze hier inzicht in de volgende gegevens: diagnose, medicatieoverzicht, ziekteactiviteit, recente bloedbepalingen en de uitkomsten van de vragenlijsten. De ziekteactiviteit en uitkomsten van de vragenlijsten worden weergegeven in grafieken, zodat het beloop over de tijd gevolgd kan worden. Alle onderdelen zijn voorzien van een duidelijke, bondige uitleg. Deze gegevens stimuleren patiënten actief betrokken te zijn bij de behandeling.

Tijdens het consult zijn de individuele data van de patiënt beschikbaar voor de verpleegkundige of reumatoloog. De gegevens worden wanneer mogelijk weergegeven in een grafiek zodat men de huidige data kan vergelijken met eerdere metingen en eerdere behandelingen of doseringen. Een veelomvattend overzicht van de geschiedenis van de patiënt omtrent co-morbiditeiten, behandelingen, doseringen en hun effect op klinische en patiënt-gerapporteerde uitkomsten ondersteunt zorgverleners bij medische beslissingen.

Zorginstelling niveau

Op het niveau van de zorginstelling zorgt de toepassing van benchmarking voor vergelijking van individuele zorgverleners en zorginstellingen en kan een verbetercyclus gestart worden.

 

Populatie niveau

Analyse van de data biedt mogelijkheden om te controleren of de richtlijnen gevolgd worden en hoe de kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid van de geboden zorg is.