Nieuws


DREAM dag 23 mei 2019

Op 23 mei vindt vanaf 13:30 uur in Nijmegen weer de jaarlijkse DREAM dag plaats. 

Bekijk het volledige programma hier.

Deelname is gratis. U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen aan: f.lamers@bernhoven.nl.


Bijeenkomst DREAM ziekenhuizen op 24 mei 2018

Op 24 mei organiseren we in Bernhoven een bijeenkomst voor zorgprofessionals in de reumatologie van de DREAM-ziekenhuizen. Centraal deze middag staat de zorg voor de patiënt door het hele team, maar hoe ziet deze zorg er nu uit en zou het ook beter of anders kunnen. Wat vraagt de verandering in zorg van de patiënt en van zijn/haar hulpverleners? Welke tools zijn er al en welke hebben we nog nodig. Wat moet er allemaal geregistreerd worden en hoe profiteren de patiënt en de zorgverlener hiervan zonder dat deze laatste hieronder lijdt?

Download het volledige programma hier.

U kunt zich tot en met 14 mei a.s. gratis aanmelden via het contactformulier op de website.

21 Februari 2018


IBDREAM op een festival: De zorg van de toekomst

Tijdens het innovatiefestival, dat op 21 januari 2017 in het Radboudumc zal plaatsvinden, zullen de nieuwste medisch technische hoogstandjes gepresenteerd worden. Ook IBDREAM heeft een plekje weten te bemachtigen en zal een inkijk in de zorg van de toekomst geven. 
IBDREAM is het DREAM register voor patiënten met inflammatoire darmziekten en omvat ondertussen een cohort van meer dan 1000 patiënten uit 5 deelnemende ziekenhuizen. 

11 Januari 2017


SpA-Net wint de EPD Parel 2016

Tijdens de Najaarsdagen 2016, het jaarlijkse congres van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie, heeft SpA-Net de prijs voor beste elektronische patiëntendossier gewonnen. SpA-Net is het DREAM register voor patiënten met spondyloartritis of arthritis psoriatica. Dr. Astrid van Tubergen, een van de initiatiefnemers van SpA-Net, nam de prijs in ontvangst.

12 Oktober 2016


Het DREAM register als best practice voor monitoring van dure geneesmiddelen in de praktijk

Het toenemend gebruik van dure geneesmiddelen krijgt momenteel veel aandacht. In De Medisch Specialist van september wordt uitgebreid aandacht besteed aan het DREAM register als voorbeeld voor hoe de werkelijke effectiviteit en mogelijke bijwerkingen van dure geneesmiddelen in de praktijk kunnen worden onderzocht. Download hier het betreffende artikel.

16 September 2016


Minister Schippers noemt het samenwerkingsverband DREAM een voorbeeld voor transparantie van de zorg

Minister Schippers (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) riep 2015 uit tot Jaar van de Transparantie. In haar recente brief aan de Tweede Kamer, beschrijft de minister de belangrijkste resultaten van dit initiatief. In de brief benadrukt de minister het belang van het meten van uitkomsten die belangrijk zijn voor patiënten. Het samenwerkingsverband DREAM wordt hier genoemd als voorbeeld van hoe het meten en transparant maken van uitkomsten leidt tot verbetering van kwaliteit van zorg en emancipatie van de patiënt. Download hier de brief (verwijzing naar DREAM op pagina 4).

7 September 2016


POEET onderzoek in de media

De resultaten van het onlangs gepubliceerde POEET onderzoek worden opgepikt door verschillende media. Lees enkele van de items hier:

Algemene informatie over het POEET onderzoek vindt u op ReumaZorg Nederland.

7 April 2016


Forse toename in aantal meldingen bij Lareb

Bijwerkingencentrum Lareb is de officiële instantie voor het signaleren van risico's van het gebruik van geneesmiddelen en vaccins in de dagelijkse praktijk. In 2015 zijn Lareb en DREAM begonnen aan een samenwerking om de rapportage en analyse van bijwerkingen bij reumageneesmiddelen te verbeteren.

In Mijnreumacentrum, het online monitoring system van DREAM, worden alle geregistreerde bijwerkingen nu automatisch doorgestuurd naar de centrale databank van Lareb. Hier worden de bijwerkingen gecodeerd opgeslagen volgens het MedDRA systeem en terugstuurd naar de DREAM databank.  

Uit het onlangs verschenen Highlights 2015 blijkt dat het aantal bij Lareb gemelde bijwerkingen in 2015 met 11% is toegenomen. Het aantal meldingen van zorgverleners is voor het eerst sinds jaren ook gestegen. Volgens Lareb niet omdat zorgverleners zelf veel meer spontaan zijn gaan melden, maar voornamelijk door de nieuwe samenwerking met DREAM.

7 April 2016